Crni češnjak
Možda ste već imali priliku isprobati ovu moćnu namirnicu, ako i niste, pravo je vrijeme da spoznate sve njegove kvalitete. Crni češnjak je aromatična namirnica blago slatkog okusa koja nastaje fermentacijom običnog bijelog luka. Fermentacija se odvija u određenim uvjetima na potpuno prirodan način. Dozrijeva dugi vremenski period u neprekidno toplom okruženju visoke vlažnosti. Tim postupkom češnjak dobiva još više antioksidativnih svojstava i organizam ga bolje prihvaća. Lakše se probavlja, a organizam crpi više zdravih sastojaka iz njega. Rezultat procesa dozrijevanja, poznat i kao Maillardova reakcija, su češnjevi duboko crne boje koji imaju teksturu žele bombona i svakom jelu mogu dati potpuno novi okus. Prolazeći kroz Maillardovu reakciju, kemijsku reakciju između aminokiselina i šećera, bijeli češnjak prepoznatljivog mirisa i oštrog okusa se pretvara u specifičnu namirnicu blagog, slatko kiselog okusa, najsličnijeg okusu balzamičnog octa, melase ili tamarinda. Poznato je kako se češnjak koristi u kulinarstvu i u medicinske svrhe od pamtivijeka. Ova nova aromatična namirnica, mekša i slađa od češnjaka, u zadnjih nekoliko godina postaje popularna na našim prostorima. Može se dodati svim vrstama jela poput raznih umaka, umiješati u mljeveno meso za hamburgere ili bolonjez, koristiti kao umak za pizzu, dodati u aromatizirani maslac za odreske ili jednostavno razmazati po prženoj šniti kruha. Diljem svijeta se koristi na razne načine, pa se tako crni češnjak može naći i u slasticama, napitcima ili koktelima. Ove ukusne, dozrjele štrokice crnog češnjaka dodat će potpuno nove, bogate okuse te podići gotovo svako jelo.
U usporedbi sa svježim češnjakom, crni nema onaj karakterističan miris kod konzumacije, ne ostavlja loš zadah, niti isparavanje iz kože, pa ga se može konzumirati nesmetano. Uz to, ova supernamirnica stabilizira krvni tlak, jača imunitet, dobra je prevencija protiv karcinoma, raznih upala i prehlada, čisti krvne žile, te sprječava razvoj ateroskleroze. Poznato je kako češnjak općenito pozitivno djeluje na očuvanju mladolikog izgleda zbog pozitivnog djelovanja na rast i diobu stanica. Crni češnjak možete napraviti i kod kuće. Imajte na umu kako češnjak morate držati 60 do 90 dana na konstantnoj temperaturi od 60° do 87°C što je jedan od uvjeta da postignete pravu kvalitetu crnog češnjaka. Za jednostavniji način isprobavanja ove slasne i zdrave delicije, provjerite našu ponudu.