Korjenasto povrće vaš izvor zdravlja
Zbog kvalitetne i uravnotežene prehrane preporuča se redovna konzumacija raznih vrsta kuhanog i sirovog povrća. Pritom nastojte ne zanemariti korjenasto povrće, jer sadrži mnoge vrijedne blagodati za naš organizam. Obzirom da je ovo idealan period za detoksikacije organizma raznim namirnicama, ovo povrće može biti pravi izvor za pripremu ukusnih i zdravih detoksikacijskih pripravaka koji će priskrbiti organizmu dodatan imunitet i uravnotežiti prehranu. Korjenasto povrće je prepoznatljivog izgleda po svojem donjem zadebljanom dijelu. Neupadljivo je i bez mirisa ali zato obiluje vlaknima i vitaminom C, uz to je i niskokalorično, pa se dobro uklapa u sve vrste prehrana. Ne sadrži bjelančevine, a obiluje raznim mineralima. U posljednje vrijeme su sve popularniji sokovi od ove vrste povrća, jer upravo zbog svog bogatstva raznih nutrijenata, preporučaju se zbog jačanja organizma, kod liječenja bolesti srca i krvožilnog sustava, te kod povišenog tlaka. Uz to, sokovi se uglavnom pripremaju od sirovog korjenastog povrća što je ujedno i najzdraviji način za unos tih namirnica, jer takvim konzumiranjem u organizam unosite sva njihova zdrava svojstva.
Postoje mnoge vrste korjenastog povrća, a ovo su neke od najpoznatijih u našim krajevima: Mrkva – vrlo hranjiva, hrskava i ukusna namirnica koja ima brojne nutritivne vrijednosti. Sirovom mrkvom u organizam unosite kalij, kalcij, željezo i cink, koji se djelomično gube kuhanjem. Kod kuhanja je preporuka da mrkva ostaje u jednom komadu, jer na taj način se mnoga svojstva ne gube iz ove namirnice. Bogata je vlaknima i time sprečava nagli rast inzulina u krvi. Snažan je antioksidant zbog obilja beta karotena u sebi, usporava starenje i poboljšava imunitet. Cikla – snižava krvni tlak jer je odličan izvor folne kiseline. Izvrsna je za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a od davnina se koristi za liječenje slabokrvnosti za što je osobito zaslužan pigment betacijanin koji povećava sposobnost hemoglobina da prenosi kisik do stanica. Ciklu valja kuhati i peći u kori kako bi zadržala što je moguće više hranjivih sastojaka. Ali ipak, kako biste iskoristili njezin maksimum, preporučuje se da je konzumirate sirovu uz dodatak limunova soka. Pastrnjak – nalik je peršinu, specifičnog slatkastog i osvježavajućeg mirisa i okusa. Konzumacija ove hranjive namirnice daje mnogo zdravstvenih prednosti. Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, pomaže mršavljenju i jača imunološki sustav. Uglavnom se kuha, iako se može konzumirati i sirov. Može se dodati u povrtne juhe, salate ili druga jela od povrća. Osim što od njih možete pripremiti osvježavajuće i zdrave sokove, njihova konzumacija je ipak najčešća u raznim juhama i varivima. Sve češće korjenasto povrće pečemo u pećnici ili pripremamo u woku kao prilog mesu ili ribama. Naša je preporuka odličan rižoto od pastrnjaka za koji vam je potrebno: 250 g riže, 200 g pastrnjaka, 1 luk, 4 režnja češnjaka, 800 ml povrtnog temeljca, listovi svježe kadulje, peršin, maslinovo ulje, sol i papar. U povrtnom temeljcu skuhajte pastrnjak narezan na kockice. Prodinstajte luk i češnjak, pa dodajte češnjak, peršin i pastrnjak u tavu te kratko popržite. Dodajte rižu i listiće kadulje i dobro promiješajte. Kuhajte uz podlijevanje povrtnim temeljcem sve dok se riža ne skuha. Posolite i popaprite po želji. Naribajte parmezan i uživajte u ovom zdravom ručku. Dobar tek!