Neodoljive jagode
Datum: 17. 05. 2021.

Neodoljive jagode

Dolazak proljeća nas uvijek iznova posebno veseli. Vrijeme je toplije i dani postaju sve duži, uz više sunca i mi smo vedriji. Takvom raspoloženju pridonosi i dolazak svježih namirnica, pa i naša prehrana postaje lakša i zdravija. Kada u svibnju počnu pristizati prve jagode, nitko im ne može odoljeti. Privlače nas svojim mirisom, živim bojama i okusom proljetne svježine. Stoga ne iznenađuje podatak kako više od 53 posto djece od sedam do devet godina navodi jagode kao svoje omiljeno voće. Svakako djeci nudite jagode i sami ih konzumirajte svakodnevno u sezoni, jer organizam opskrbljuju vlaknima i odličan su izvor vitamina C. Bogate su antioksidansima koji pomažu pri izgradnji imunološkog sustava. Sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utječu na zdravlje cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Uz to sadrže i dijetalna vlakna, tanin, kalij i mangan koji su potrebni za pravilan rad metabolizma, a dobro djeluju i na rad hormona štitnjače. Jagode najčešće konzumiramo bez dodataka, jer su prirodno slatke i mirisne. Neki će ipak napraviti brzi desert, pa dodati med ili šlag. Od jagoda, banana, malo mlijeka ili jogurta u blenderu možete jednostavno napraviti zdrav napitak. Želite li neodoljiv okus jagoda zadržati i kad njihova sezona prođe, napravite ukusan džem od jagoda. Za njegovu pripremu je potreban kilogram svježih jagoda, limun i 800g šećera ili muscovado šećera (aromatični nerafinirani šećer od šećerne trske). Oprane i očišćene jagode prelivene limunovim sokom kuhamo u posudi sa debelim dnom. U toku kuhanja postupno dodajemo šećer ili muscovado šećer i miješamo do stvaranja guste smjese. Vrući džem prelijemo u tople staklenke sterilizirane u pećnici ili vrućoj vodi koje čvrsto zatvorimo poklopcem.

jagode
Za bilo koju vrstu pripreme, najradije biramo domaće svježe jagode. Sezona je kratka i ovisna o vanjskim vremenskim uvjetima. Kod nas su najpoznatije vrgoračke, neretvanske, zagrebačke i virovitičke jagode. Srećom, mnoga gospodarstva u tom predjelu se bave uzgojem ovog voća, pa je njihova opskrba moguća u svim krajevima naše zemlje. Sva ta podneblja imaju urod jagoda koje su specifične po svojoj aromi i intenzivnoj crvenoj boji. Zanimljivo je spomenuti kako su jagode jedino voće čije sjemenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze izvana. Na kraju treba naglasiti kako je preporuka da jagode konzumirate svježe i smrznute, jer prerađene gube većinu vrijednih sastojaka.