Savjeti iz praktičnog života (tips&ticks)
KORISNI SAVJETI IZ PRAKTIČNOG ŽIVOTA • Jednom odmrznuto voće , povrće ili gljive nije uputno ponovno zamrzavati. • Važno je znati da različite vrste voća i povrća treba obavezno spremati odvojeno (npr.sastojci iz jabuke potiču dozrijevanje, pa ih nije uputno držati blizu drugog voća i povrća, posebno blizu krumpira i rajčice. Jabuka pak može dozrijeti tvrdi kivi.Sastojak koji to čini je prirodni plin egzogeni etilen koji pojedini plodovi oslobađaju zrenjem.) • Začinsko bilje razdvojiti pri skladištenju kako ne bi pomješali njihove arome. • Svježe namirnice nije uputno prati prije spremanja u hladnjak, dapače njhov prirodni konzervans će ih donekle sačuvati a prekomjerna vlaga će im naštetiti. • Prije skladištenja plodove pregledati te oštećene izdvojiti kako ne bi pokvarili one zdrave. • Za čuvanje voća, povrća i gljiva prikladno je njihovo razvrstavanje u posude sa poklopcom, papirnate vrećice ili zamatanje prozirnom folijom. • Manje količine povrća (krastavci, paprika, krumpir, patlidžani, luk,rajčica, tikvice) i voća (mango, papaja, ananas, banane, naranče i limuni ) kojima nije mjesto u hladnjaku, najbolje je držati u košaricama ili drvenim kutijama na suhom, tamnom i zračnom mjestu. • Svježe začinsko bilje i salata se, osim u plastičnim vrećicama ili posudama, mogu čuvati i lagano zamotano u vlažnu pamučnu krpu ili kuhinjski papir. • Krumpir koji je oguljen možemo kratkoročno sačuvati u vodi ili vakum vrećici. • Rajčica za razliku od većine drugog povrća, termički obrađana zdravija je od sirove. Naime, kuhanjem rajčice oslobađa se likopen koji organizam tada lakše apsorbira. • Ne držite banane u hladnjaku jer brže sazriju! Dobro ih je razdvojiti, kad su skupa također brže sazore. I ne smiju ostati u vrećici, ispuštaju plin (etilen) koji potiče sazrijevanje. • Povenutu blitvu i špinat možete oporaviti namakanjem u posudi sa hladnom vodom. • Dehidrirano korijenasto povrće poput mrkve, korabe, pastrnjaka ili peršina možete oživiti namakanjem u hladnoj vodi. • Polovicu neiskorištenog avokada poškropite sokom limuna i zamotajte u papir kako ne bi potamnio do skore pripreme. • Korjenasto povrće pri isteku roka možete podrezati a lisnatom prebrati i odstraniti sve uvenule i žute slojeve prije upotrebe. • Ljetno povrće (rajčica, paprika, patlidžan, tikvica...) čuvati izvan hladnjaka u tamnom i suhom jer hlađenjem gube svoj intenzitet okusa i arome.