Cikorija ili belgijska endivija je novi artikl u našoj gastronomiji s maštovitim načinima pripreme. Plod je žuto-bijeli pupoljak zatvorenog zbijenog lista koji se mogu koristiti u juhama, varivima i salatama.
Ova nježna salata slatkastog okusa izvrsno pristaje uz mnogobrojne vrste jela. Matovilac se odlično slaže sa mnogim vrstama voća i pritom postaje maštovita i zdrava šarena salata. Vrlo je ukusan uz mnoge vrste ribljih jela.
Gorkasti okus ovih zdravih listova tamno crvene boje je najbolje koristiti u miješanim salatama sa dodatkom slanog sira. Ali isto tako će biti vrlo ukusan u rižotu ili na žaru.
Rikula je hrskava i gorka salata koja pristaje mnogim jelima. Odličan je dodatak miješanim salatama, tjesteninama, rižotu i sve češći sastojak na pizzama. Vrlo je ukusna u kombinaciji sa orasima, citrusima i mnogim vrstama sireva, poput parmezana.
Salata hrskavog i sočnog okusa odlično se uklapa sa ostalim okusima u miješanim salatama. Ukusna je podloga burgerima zbog svoje hrskavosti. Uz razne dodatke, ova ukusna salata može biti i glavni obrok.
Mix mladih rezanih salata, nježnog lista i različith varijacija okusa kao idealna za osvježavajuće zalogaje i priloge, a sastoji se od rikule, zelene i crvene lollo salate, crvena blitva i bull’s blood blitva.